Azijn: Het lijkt wel een Wondermiddel!

Azijn is voor heel veel dingen te gebruiken: Het verdrijft bijvoorbeeld vieze geurtjes, het geeft een glanzend effect, het is lekker en bovendien is het niet schadelijk voor het milieu! Bekijk hieronder waar wij azijn allemaal voor gebruiken.

Verschil tussen Tafelazijn en Schoonmaakazijn

Azijn mogen we dan wel een ‘wondermiddel’ noemen, houd er alleen wel rekening mee dat je de juiste azijn gebruikt. Tafelazijn wordt gemaakt door de biologische oxidatie van alcohol. Voor schoonmaakazijn en andere technische toepassingen wordt azijnzuur gebruikt dat langs de chemische weg is gemaakt. Dit is dus ook totaal niet geschikt voor menselijke consumptie.

Hieronder vind je een overzicht van de toepassingen waar wij azijn voor gebruiken

  • Poetsen van ramen en spiegels met azijn (verdund of onverdund) en met een krant schoonwrijven. Op deze manier zul je geen strepen op je ramen krijgen.
  • De magnetron schoonmaken door een bakje azijn zo’n 3 minuten te verwarmen op de hoogste stand en vervolgens een kwartier te laten staan. Daarna zul je merken dat de vieze geur in de magnetron snel verdwenen is en je door de ingetrokken azijn de magnetron veel makkelijker kunt schoonmaken met een spons.
  • Een kopje azijn in het toilet gieten en deze een nacht te laten staan. Je zult merken dat je de volgende ochtend met een toiletborstel heel makkelijk het toilet schoon kunt maken en dat de nare geur verdwenen is.
  • Zodra we ‘s avonds bij het bereiden van de maaltijd vis hebben gebakken, vegen we het aanrecht af met wat onverdunde azijn. Op deze manier zal de geur snel verdwijnen en krijg je ook nog eens een glanzend aanrecht!
  • Zo af en toe doen we naast het wasmiddel een kopje schoonmaakazijn in de wastrommel met een beetje soda voor een fris resultaat.
  • En natuurlijk is azijn ook goed te gebruiken voor een heerlijke dressing. Zorg er wel voor dat je hiervoor tafelazijn gebruikt of een ander type azijn dat geschikt is voor consumptie. Een lekkere dressing die wij vaak in onze salades gebruiken is: azijn (1/4 deel) en olijfolie (3/4 deel). Vervolgens een gesnipperd uitje, en wat peper en zout. Makkelijk, maar erg lekker! Zorg er wel voor dat je een goede azijn in huis hebt, om zo een lekkere en uitgesproken smaak te krijgen.

Daarnaast is azijn biologisch afbreekbaar, waardoor het geen nadelige werking heeft op het milieu. Goede reden dus om vaker azijn te gebruiken. Heb je zelf nog tips en suggesties waar je azijn voor kunt gebruiken, laat het ons dan weten door een bericht onder dit artikel achter te laten.

TextAd

Billy

Ondernemer op het gebied van authentieke vakanties. Houdt de boel thuis en op het werk dolgraag netjes, schoon en opgeruimd. Is gek op koken.

51  Reacties op Azijn: Het lijkt wel een Wondermiddel!

  1. marie  28-09-2014 om 23:11

    Heb nog nooit schoonmaakazijn gekocht. Ik gebruik voor alles gewoon tafelazijn, de goedkoopste, werkt uitstekend voor allerlei klusjes en je kunt het eten. Dus nooit een vergissing.

Plaats een reactie