Muggen: Zo voorkom je een Muggenbeet!

De prikkende muggen periode is weer aangebroken. Langzaam maken ze een opmars naar je bovenarm, kuit en al die andere plekken op je lichaam. Muggen zijn irritante parasitaire diertjes die voornamelijk in de lente en zomer erg aanwezig kunnen zijn. Maar wat is de beste manier om een muggenbeet te voorkomen? Wij hebben handige tips om muggenbeten te voorkomen!

Auw, die muggenbeet jeukt!

Het vervelende aan de muggenbeet is dat je na het krijgen ervan een jeukende reactie krijgt op de plaats waar de mug bloed heeft gezogen. Er zijn een aantal manieren om de jeuk van een muggenbeet te verminderen. Je kunt kiezen voor de middeltjes die bij de apotheek of drogisterij liggen, maar vaak wil je dat de jeuk snel verdwijnt. Wij hebben een aantal tips die je direct kunnen helpen om de jeuk van de muggenbeet te verminderen.

 • Dep de muggenbeet met wat azijn
 • Smeer er een beetje tandpasta op en laat de tandpasta drogen
 • Smeer wat dampo, jodium of tijgerbalsem op de muggenbeet
 • Strooi een beetje keukenzout op de muggenbeet en wrijf de korrels van het zout op de beet
 • Zet met je nagel een kruisje in de muggenbeet

Beste manieren om een Muggenbeet te voorkomen

 • Plaats horren: Door het plaatsen van horren voor je ramen en deuren voorkom je dat op die warme lente- of zomeravond muggen naar binnen komen.
 • Zet een citroenplant neer of smeer jezelf in met citroen (of citronella). Muggen houden totaal niet van citroen en dit zal ze weren om jou te gaan steken.
 • Draag een shirt met lange mouwen en een lange broek als je op een warme lente- of zomeravond buiten in de tuin of op een terras zit. Het klinkt voor de hand liggend, maar op deze manier zul je minder (of zelfs niet) gestoken worden door een mug.
 • Gebruik bij het bereiden van je avondmaaltijd genoeg knoflook en een ui. De kans is groot dat je ‘s nachts niet meer gestoken wordt door een mug.
 • Stop wat lavendel in een sok (of pantysokje) en hang deze in de slaapkamer, vlakbij het bed. Muggen hebben een hekel aan de geur van lavendel en zo blijven ze op afstand.
 • Door het aansteken van wierookstokjes zullen de muggen bij je op afstand blijven.

Word jij echt zo vaak gestoken door een mug? Ga dan snel aan de slag met bovenstaande methoden om die vervelende muggen uit je omgeving te houden. Een andere manier om een muggenbeet tegen te gaan is om minder te zweten, want uit onderzoek is gebleken dat een mug al zijn 27 geurontvangers uitzet om de chemicaliën op te sporen die in ons zweet zitten.

Weet je echt niet meer wat je moet doen?

Kijk dan eens hier en zie welke goede middeltjes er zijn om een muggenbeet te voorkomen. Ze hebben ook handige middeltjes om de jeuk te verminderen als je inmiddels al gestoken bent door een irritante mug!

TextAd

Billy

Ondernemer op het gebied van authentieke vakanties. Houdt de boel thuis en op het werk dolgraag netjes, schoon en opgeruimd. Is gek op koken.

27  Reacties op Muggen: Zo voorkom je een Muggenbeet!

 1. Alwin  22-05-2011 om 21:38

  Wat ook helpt is een partner te zoeken die 0,1 oC heter is dan jij bent. De mug zal altijd naar de heetste persoon gaan in de kamer. De genoemde trucs met geurtjes maken je geur minder ‘vindbaar’, het is niet zo dat een mug dat niet lekker zou vinden. Het enige middel dat goed werkt is iets met de actieve stof DEET (wel alles insmeren, net als met zonnebrand).

 2. Catharina  31-05-2011 om 23:55

  Zolang je je niet in een malariagebied bevindt, kun je DEET beter op de plank laten staan en eerst een poging wagen met de andere tips, die de muggen op afstand houden en tegelijkertijd vriendelijk zijn voor onszelf.
  Zoals Milieu Centraal meldt: `DEET irriteert de slijmvliezen en kan gezondheidsproblemen veroorzaken bij mensen met ademhalingsproblemen (CARA). Ook zwangere vrouwen, kinderen tot zes jaar en mensen die allergisch zijn voor DEET kunnen producten met DEET beter vermijden. Gebruik het middel voorzichtig, het is een oplosmiddel en kan kunststof spullen zoals camera’s, regenpakken, contactlenzen en brilmonturen en kledingstukken waarin viscose of leer verwerkt is, beschadigen.`
  http://www.milieucentraal.nl/pagina.aspx?onderwerp=Muggen
  Als je wel DEET gebruikt, kies dan een passende concentratie. Kinderen/zwangeren maximaal 30%, anderen nooit meer dan 50%.

 3. V. Kouwenhoven  18-07-2011 om 21:45

  Sla een langpootmug niet dood! Hoewel ze een vervelende herrie maken in de slaapkamer hebben ze doorgaans binnen een kwart tot half uur nadat het licht uit is in de slaapkamer alle muggen opgegeten. Als dat geen biologische oorlogsvoering is!

 4. Onno  28-07-2011 om 16:37

  Hoi,
  Ik hoor en zie wel eens van die plastic zakjes met water die in openingen gehangen worden. de mensen die het doen zweren erbij, werkt dat? en zo ja hoe?
  Groet, Onno

 5. Billy  30-07-2011 om 09:46

  @ Onno

  Dat durf ik niet te zeggen. Ik heb ook wel eens gehoord dat iemand plastic zakjes heeft opgehangen tegen de muggen, maar nooit of het resultaat had..

 6. Felicia  20-02-2012 om 18:03

  Een beetje een late reactie, maar die zakjes met water is tegen de vliegen, niet echt tegen de muggen.

  Jammer, want het zou wel leuk zijn.

 7. Astrid  03-04-2012 om 11:38

  Wat ook goed helpt is vit b slikken,een tijd van te voren slikken,de geur die je uit ademt en lichaam vinden ze niet prettig.

 8. chenqi  29-04-2012 om 08:36

  Ik las daarjuist dat deze met water gevulde plastic zakken dienen om de mug af te schrikken. De mug zou bij het zien van haar spiegelbeeld enorm schrikken en ervan door gaan….een Belgische vinding, jawel! Ik heb mijn vraagtekens!

 9. l  25-05-2012 om 20:10

  opgeblazen papieren zakken in de deuropening van een houten gebouw zou de wespen weer houden om een nest te bouwen in deze gebouwen, ze zouden dit zien als een nest van de concurrentie.
  maar zakjes water, daar had ik nog niet van gehoord.
  vit b schijnt idd te helpen, sinds ik elke dag een multivitamine slik wordt ik minder gestoken dan voor die tijd.

 10. Jeroen Hensen  27-05-2012 om 22:22

  Zouden die middeltjes ook helpen bij mucherons, hele kleine zwarte vliegjes die in Frankrijk tevoorschijn komen in de schemerperiode. Ze gaan vooral in je haren zitten op de hoofdhuid. Daar kun je echt knettergek van worden. Die tandpastatruc kende ik nog niet. Vaak kennen locale apotheken wel redelijk werkende alternatieven

 11. Erik  03-06-2012 om 20:27

  Tot nu toe was DEET het anti muggen middel. Maar helaas chemisch met wat vraagtekens bij de veiligheid ervan. Wat nu in opkomst is tegen muggen, is kattenkruid etherische olie. Daar zit de stof nepetalacton dat de CO2 detectie van de mug uitschakelt. De mug zoekt haar prooi in eerste op door op uitgeademde CO2 af te gaan. Kattenkruid is zeer veilig en is in vroegere tijden veel gebruikt om thee mee te zetten. Dit jaar verschijnen er ook in Nederland diverse middelen tegen muggen die op kattenkruid gebaseerd zijn, bijvoorbeeld de muggen weg geurgel. In Amerika is het assortiment anti-mug producten met kattenkruid al even groot als citronella producten.

 12. Richard  25-07-2012 om 23:40

  Maakt het ook uit wat voor wierrook ??

 13. Paulien  25-03-2013 om 21:00

  Kattenkruidolie op je huid smeren werkt 10x beter dan Deet. En natuurlijk.

 14. lola  04-07-2013 om 17:54

  ik heb veel muggenbulten. die wil ik graag weg heben. mijn moeder ook. want het jeukt heel erg. mv of mn.

 15. Suzanne  24-07-2013 om 21:51

  Voorkomen dat je gestoken wordt? Autan… ik spuit het op mijn kleren i.p.v. mijn huid. Mocht je toch gestoken worden? Prikweg, werkt als een tierelier!

 16. Jessy  05-08-2013 om 22:48

  wel ik zou ook graag Weten wat echt helpt want heb tijgerbalsem gebruikt net en helpt niet ze word warm maar op de plek waar ik veel beten heb helpt het niet en heb me ingesmeerd met muggen gel heb citroenarmbantje aan en in het stop contact ook en sta nog steeds vol beten en ik reageer er niet goed op staan allemaal blaasjes op met vocht en word zot van de Jeuk heb er over heel mijn lichaam vooral mijn benen over de 24 beten :(

 17. Erica  27-08-2013 om 09:42

  Ik heb nu puur kattenkruid olie gekocht, maar vraag me af of ik dit ook puur op het lichaam kan smeren of dat het beter is dit te mengen met bijv. Argan olie, als basis olie. En zo ja, hoeveel druppels moeten er dan van de kattenkruid olie op hoeveel ml van de Argan olie?

 18. Leon  28-08-2013 om 17:48

  Ik heg het er net tandpasta op gesmeerd kijken of het werkt

 19. Margareth  06-07-2014 om 01:21

  Minder zweten? Ik kan niks beloven maar zal het proberen :-P

 20. Karin  20-07-2014 om 12:12

  Als ik ben gestoken doe ik een minuutje een nat washandje op de plek en de jeuk is (bij mij) dan snel verdwenen. Verder niet aankomen, dat stimuleert de jeuk.

 21. Antimug  20-07-2014 om 22:41

  Wierook die helpt: zuiveringshout of mirre

  Creme tegen jeuk: zinkzalf of calendulazalf

 22. Mieke  21-07-2014 om 10:26

  Muggen vinden mij erg lekker, bij iedere muggensteek zwel ik op en bij 5 muggensteken krijg ik koorts. Om dit tegen te gaan slik ik van VSM melifica D 6. Ik wordt wel gestoken maar het blijft een gewone steek die met de middeltjes verlicht worden. Het werkt ook bij wespensteken het verlicht de pijn elke keer een paar korreltes.

 23. Jessie  23-07-2014 om 10:42

  Samen met mijn vriend hadden we een zeilboot met kajuit en verschrikkelijk veel muggen. We hebben de deur opening goed ingesmeerd met citronella. Bij het lamplicht in de kajuit lagen we de kijken hoe muggen aan kwamen vliegen en naar binnen wilden. Door de geur zag je ze afremmen en weg vliegen. Heel amusant! Is de deur opening groter kan je er ook nog plastic stroken met citronella tussen hangen.

 24. Gerrie  23-07-2014 om 12:18

  Echt: azijn als preventie tegen muggebeten, maar ook om de “sting” uit de muggebeet te halen.Helpt geweldig goed.

 25. Nora  03-08-2014 om 23:37

  Zodra je geprikt bent gelijk azijn erop doen. Na kwartiertje is de jeuk weg en de volgende dag zie je er niks meer van! Het helpt bij mij super. Ik zag lavendel staan tegen muggen…nou heb ik lavendelspray. Kijken of ze dan ook weg blijven…..grrrr

 26. luna  18-09-2014 om 11:37

  wat ik meestal doe om muggenbeten te vermijden is mijn hele lichaam insmeren met warme zachte boerenboter op de plekken waar ik het meest last van heb.Wat ook helpt is een hele rauwe ui eten, de geur die uit je mond komt en die je lichaam afstoot jaagt de muggen weg.

 27. prikker  11-10-2014 om 12:44

  als je gestoken bent door een insect werkt azaron heel goed.vind je bij de drogist.zal ook eens lavendel proberen,want de muggen steken iedere keer weer.probeer ze weg te lokken uit de slaapkamer voor het slapen als het donker is door de deur op kiertje te zetten naar waar een lichtje is en dat helpt soms wel.succes!

Plaats een reactie