Taboe! Maak Winst op je Verjaardagsfeest: 15 Tips!

Wie zegt dat je af en toe niet een beetje commercieel mag denken binnen het huishouden? Als je een verjaardagsfeest moet organiseren kan dat soms aardig in de papieren lopen. Het kan dus geen kwaad om een beetje inzicht te houden in wat je uitgeeft en wat er binnenkomt. Het liefst maak je zelfs winst op je feestje! Wij hebben tips!

Zo maak je Winst op je Verjaardagsfeest!

 1. Nodig veel mensen uit die cadeau’s meebrengen. Ideaal zijn mensen die alleen of samenwonen en geen kinderen meebrengen. Zo hoef je minder eten en drinken in huis te halen voor hetzelfde cadeau. (dit is het voornaamste taboe)
 2. Vraag om geld of cadeaubonnen en geef in je uitnodiging aan waar je dit aan wilt uitgeven. Bedenk een doel waaraan mensen graag willen bijdragen. Mensen zijn geneigd meer geld te geven als ze weten waar je het aan gaat besteden. Kom met doelen als een eigen autotje, je uitzet, een cursus of een eigen laptop. Kies dingen waar mensen het mee eens zijn.
 3. Laat het feest beginnen na het eten, bijvoorbeeld om half 9. Zo hoef je geen avondeten te regelen!
 4. Doe bewust inkopen en ga niet voor dure merkproducten. Haal goedkope frisdrank en zorg dat hij goed koud is, dat verbloemt de smaak. Schenk in de keuken zodat de gasten het merk niet zien. Selecteer vooraf wat wijnen die goedkoop en lekker zijn en kies voor voordeliger bier. Zoek naar de optimale balans tussen prijs en kwaliteit.
 5. Schenk altijd gekoeld water bij wijn. Dit is prettig tegen hoofdpijn maar neemt ook op een goedkope manier de dorst weg.
 6. Je kunt een kan ranja aanmaken en in de koelkast zetten voor de kinderen. Dure drankjes zijn echt niet nodig!
 7. Koeken zijn doorgaans goedkoper dan een paar taarten. Bovendien kun je veel meer keuze bieden aan je gasten.
 8. Wees creatief met je hapjes. Maak er iets leuks van zonder dat het veel hoeft te kosten. Denk aan de presentatie, dat is een belangrijk deel van de smaakbeleving. Als je eigen hapjes maakt kun je zorgen dat ze een beetje voedzaam zijn zoals stokbrood uit de oven, dan eten mensen minder van de andere snacks.
 9. Zorg altijd voor wat goedkope hapjes als gezoute pinda’s en zoute sticks. Deze zakjes kosten praktisch niets dus je kunt ze onbeperkt aanvullen. Als de luxere hapjes op zijn kunnen mensen terugvallen op deze snacks. Goedkope borrelnootjes kunnen smerig zijn, goedkope pinda’s smaken eigenlijk altijd hetzelfde als duurdere varianten.
 10. Maak je eigen eiersalade en maak er direct veel van zodat je het de hele avond aan kunt vullen.
 11. Zet wat gezonde hapjes neer zoals komkommer. Lekker goedkoop en nog gezond ook!
 12. Knakworstjes zijn niet duur en erg geliefd.
 13. Verlaag de temperatuur als mensen teveel drinken of als je ze weg wilt hebben.
 14. Als je een einde aan je feestje wilt breien kun je de muziek langzaam zachter zetten en uiteindelijk uitschakelen en langzaam minder drankjes aan gaan bieden.
 15. Als je mensen weg wilt hebben moet je wachten tot het moment dat het af en toe stil valt. Vraag vervolgens of ze nog iets willen drinken. Grote kans dat ze zeggen: “Nee bedankt, we wilden net gaan.” Misschien waren ze zonder jouw vraag nog een kwartier blijven zitten, nu geef je ze een directe aanleiding te vertrekken.

Je moet natuurlijk niet te ver gaan!

Hoewel het heel slim kan zijn om op de kosten van je verjaardagsfeest te letten moet je er natuurlijk niet te ver in gaan. De mensen op je verjaardag komen langs omdat ze van je houden. Je kunt ze dus nooit als ‘commerciele klanten’ zien.

Door subtiel te zijn in je aanpak kun je op een vriendelijke manier onopvallend letten op je inkomsten en uitgaven. Het kan geen kwaad om je bewust te zijn van de ‘winstmarge’ die je maakt op je feestje! Zolang je bezoekers het maar naar hun zin hebben.

TextAd

Jelle Hermus

Oprichter van Stofzuigerzen en soChicken. Ondernemer, designer en gek op leuke gadgets die het huishouden eenvoudiger maken. En op versgeklopte slagroom.

Categorie: Geldzaken Zoekwoorden: , , , ,
Datum: 19-04-2011

22  Reacties op Taboe! Maak Winst op je Verjaardagsfeest: 15 Tips!

 1. Bjorn  13-01-2009 om 20:46

  Geweldig! De tips zijn grappig én werken volgens mij echt! Ik vind het bijna jammer dat ik pas over 3 maanden jarig ben ;)

 2. geldover  22-12-2009 om 20:07

  Probeer met iemand anders samen je verjaardag te vieren en geef dit ook aan op de uitnodiging, je krijgt vaak allbei het cadeau en kan de kosten delen. Probeer met zo weinig mogelijk ingredienten zoveel mogelijk verschillende hapjes te maken. Kijk eerst eens wat je nog in de kast hebt staan en wat je ermee kunt. Zet geen sterke drank in het zicht, wanneer men weet dat je het hebt zullen ze er eerder om vragen, begin met het vragen van wat wil je drinken bij mensen die meestal om fris vragen, de autorijders dus, vaak sluit een ander zich daar dan wel bij aan. Maak een grote pan soep als je toch tijdens etenstijd zit, dit kan erg goedkoop en vult goed.

 3. Barnier  10-02-2010 om 20:40

  Nu ben ik benieuwd hoe het dit jaar gaat lopen.Mijn man is al 50 geworden en mijn dochter wordt in mei 4.Dit wordt samen gevierd.we willen voor hem geld voor een navigatiesysteem vragen en voor haar een paar spelletjes en kledingbonnen.Hopelijk lukt dit.
  vorig jaar was dit een enorme chaos op mijn dochtertje verjaardag.Ik had duidelijk aangegeven,dat ik met haar verjaardag geld of kledingbonnen wilde,want zij groeit eruit.
  Met als gevolg,dat het kind overladen werd met speelgoed.
  Als het opa en oma is,nou ja,maar iedereen deed het.Met als gevolg dat al het speelgoed op de sint lijst stond en ik het af moest strepen.Ik vond het met sint moeilijk om iets te vragen…Want ze had het allemaal al,dus werd er speelgoed gevraagd voor 4/5 jarige(terwijl ze toen net 3.5 was()

 4. yvette  28-02-2010 om 20:24

  Als je gasten thee willen, zorg er dan voor dat de theepot goed gevuld op tafel blijft staan. Dan vullen je gasten het vanzelf bij en zullen ze niet snel naar andere drankjes grijpen.
  Verschilde toastjes zijn goedkoop. Dit geeft je gasten wel het gevoel dat ze veel kunne kiezen

 5. yvette  23-04-2010 om 09:02

  Nou ja, ik sta versteld…zo ga je toch niet met je gasten om, vier dan je verjaardag niet.
  Je kan gerust gaan voor goedkopere toastjes e.d. , maar verwarming lager of water geven om een smaak te verbloemen vind ik erg ver gaan. Ook het bonnen vragen om maar meer te kunnen ‘verdienen’ vind ik onfris. Ben blij dat ik bij mijn vrienden en familie wel gastvrij word behandeld, en dat hoeft echt niet duur te zijn.

 6. Barnier  11-05-2010 om 21:58

  Dit jaar wederom,erg weinig mensen voor het feest aangemeld.Ondanks dat mijn man en dochter hetvieren.daarom maar besloten om volgend jaar alleen de verjaardag van de dochter te vieren.Een fiasco

 7. kenavo  23-06-2010 om 20:32

  Ik geef binnenkort een feest voor 50 gasten om de verjaardag van mijn man te vieren.
  We vragen de gasten om een bijdrage in de vorm van een lied, sketch of dans.
  Wij zorgen voor een leuke ambiance in de tuin met een bar met goedkope wijn en bier.
  Ik zet ook mooie kannen water en siroop neer.
  Wie mij vraagt of hij iets mee kan brengen, zeg ik graag een salade of toetje.
  Iedereen zet zijn spullen op tafel.
  Ik zorg voor een grote pan bulgur met een ratatouille en grill worstjes op de barbeque.
  Zonder dat ik mijn toevlucht moet nemen tot de tenenkrommende tips, hebben we allemaal een geweldig feest.

 8. Rita  09-08-2010 om 17:53

  Écht irritant, mensen die samen hun verjaardag vieren. Doe je dat voor de cadeau’s? Vier het gewoon lekker in je eentje of vier het niét. Ik heb buren die het goed kunnen doen, de een in in oktober jarig, de ander in maart. Vieren ze de verjaardagen van beiden in maart! In zo’n suf achteraf/huiskamerzaaltje, waar je per 4 op keukenstoelen aan een mini-eettafeltje met pluche kleedje zit, schaaltje met borrelnootjes op ’t kleedje, mekaar dom aan te kijken, zodat ze thuis geen zooi hebben. Op de uitnodiging (per mail…) de kadotip met het bekende envelopje, zodat de visite het zaaltje betaalt.

  En echt… ik heb een aantal vriendenstellen die het niet zo breed hebben, die kijken (gelukkig) niet hoe een ander groots uitpakt maar doen gewoon, koffie met koek, wijntje, biertje, frisje, pelpinda’s, chips met een dipsausje, stokbroodje, komkommer en worteltjes met dipsausje en inderdaad zoute stokjes… maar gezéllig dat het er altijd is. Er wordt gedanst op de vierkante meter tot in de late uurtjes, dat zijn écht mijn leukste feestjes!

 9. Rogier  27-04-2011 om 05:13

  Beste grappig hoor, maar ik hoop dat ik weinig vrienden in mijn vriendenkring heb die dit waardevol vinden. Sommige tips zijn handig, maar het idee dat je op een slinkse manier verdient met een feestje staat mij niet aan. Al helemaal niet daar het je ‘vrienden’ zijn…..Typisch Nederlands dat hier mensen zo positeif op reageren. Vindt het ‘n beetje, nee behoorlijk genant….
  Grappig ook dat de website de naam ZEN in zich heeft. Volgens mij is de insteek van deze stroming iets anders…..

 10. Mieke  02-05-2011 om 09:29

  Misschien had de insteek anders kunnen zijn?
  Als je weinig inkomen hebt en je wilt toch een gezellig feestje is het best wel “benauwd” van te voren, want je wilt ook wel lekkere hapjes en drankjes neerzetten, maar het kost je zeker 2x je weekbudget.
  Dan is een budgettip altijd handig.

  Bij djembé doen we bij feestjes altijd het volgende en dat is altijd een succes en supergezellig met overvloed aan hapjes en drankjes:
  Een cadeau doen we niet, maar iedereen brengt zelf iets lekkers mee (van chips, mini mars, marshmellows voor het vuur, tot een hele salade of pannekoekjes of kaas, worst, rauwkost, gevulde eieren, net waar je zelf zin en tijd voor hebt)en een drankje wat je zelf ook lekker vindt (vb fles wijn, paar flesjes bier, 1 fles cola, fles water, pak sap) en qua hoeveelheid voor jezelf of iets meer.

  Meer cadeau’s krijgen is leuk, maar dat is natuurlijk nooit de insteek om je familie en vrienden uit te nodigen.
  Op 1 staat gezellig samenzijn met vrienden en familie, de rest is aankleding van de avond

 11. Erika  02-05-2011 om 14:00

  Gadverredamme!
  Als ik op zo’n manier mijn verjaardag moet vieren dan vier ik m net zo lief niet! Als ik ooit bij iemand op verjaardagsvisite zou gaan en ik zou de indruk krijgen dat die volgens deze methodiek een en ander geregeld heeft weet ik gelijk waarom ik gevraagd ben; om t kadootje dus! Niet mijn manier…

 12. Gemini  05-05-2011 om 13:56

  Ik snap een heleboel van de reacties. Echter ik wil jullie graag ook een andere kijk op de zaak meegeven. Helaas ben ik ‘gezegend’ met een deel familie die incapabel is om liefde te geven. Eveneens is het familie die ik liever niet op mijn verjaardag uitnodig. Echter op het moment zit ik niet in de positie hen niet uit te nodigen. Op dit moment geniet ik dus meer van hun cadeaus dan van hen aanwezigheid en van daaruit kan ik bovenstaande tips dus goed gebruiken. Als je goed met je familie overweg kunt zoveel te beter. Maar in mijn situatie…

 13. Monique  01-08-2011 om 16:41

  Tja, je kan ook geen verjaardag vieren of gewoon schijt hebben aan de zeikerds en wel vieren en uitnodigen wie je er wel wilt hebben. Ik ben daar niet moeilijk in hoor, ook als mensen onderling ruzie met elkaar hebben en dan komen met , als die komt, dan kom ik niet. Nou prima, blijf lekker weg. Zo blijven er des te meer leuke mensen over waar je het wel gezellig mee kan hebben.
  En verdienen aan een verjaardag vind ik echt te bezopen voor woorden. Wees blij dat je het kan vieren met de mensen waar je van houdt, dat is zoveel meer waard!!

 14. Geldbesparen  15-09-2011 om 21:16

  Ik denk dat dit artikel met een knipoog gelezen moet worden (en niet alle 15 tips tijdens je feestje toepassen als je vrienden over wil houden).
  Maar er staan zeker goede en uitvoerbare dingen tussen.
  Nog een paar dingen die relatief goedkoop zijn, komkomer schijfjes, tonijnsalade (zelf maken), brownies (instant poeder, alleen melk toevoegen en in de oven), cake.
  En je kunt de gasten als kadotip geld of kadobonnen vragen i.p.v. andere kado’s

  (P.S. kadobonnen kun je op ene volgend feestje ook weer prima doorgeven aan iemand anders ..)

 15. Savannah  17-10-2011 om 14:29

  aha jaa Dat klopt
  het hoeft ok nie ales duur te zijn
  EN zowiezo
  Gezellig heid moet je zelf maken..

 16. Gitana  17-10-2011 om 14:31

  ik moest toevalig vandaag op school een opdracht doen van Jarig zijn.heb het zo gedaan
  JARIG ( Sweet 16)

  Een grote zaal met veel mensen ongeveer tussen de 30 /40 mensen
  Jongens en meisjes vrienden Maar ook familie
  Iedereen is dan mooi netjes gekleed.
  En een DJ die Mooie muziek draait en een grote dansvloer
  Zodat iedereen kan dansen.
  Ook allemaal verschillende Dranken en Eten
  Zoals allemaal verschillende Hapjes ,
  Kroketten, frikadellen, hamburgers en meer.
  Salades enz..

  We zien wel hoeveel geld er aan word besteden
  Welke spullen ik nodig heb: discoballen , Stereo,Gekleurde discolampen.

  houd een fotoschoot met iedereen op de foto
  dat is leuk om nog altijd terug te kijken.

  zoiets heb k het okgedaan.
  nog niet helemaal af maar dat zoek ik dan ok nog wel op..

 17. emmy  20-01-2012 om 23:39

  OP je verjaardag mag je gratis naar een aantal sauna’s, dus vier je verjaardag niet op de dag zelf maar geniet in de sauna.

 18. iris  04-04-2012 om 16:08

  schenk drinken in in de keuken zodat je “vrienden” t merk niet zien?? Even serieus.
  Op het moment dat mijn vrienden bij mij komen op een verjaardag weten ze dat ze huismerk krijgen , omdat ik geen A-merk koop standaard. En wat dan nog?
  kinderen krijgen hier altijd limonade.
  Ik zorg altijd voor een hapje en een drankje maar ik geef er ook geen honderden euro’s aan uit.
  Echt vrienden accepteren dat omdat ze dat van je weten , en zullen niet klagen over wat je voor hun doet.
  Geld vragen doen we niet als mensen vragen wat we willen hebben is het antwoord: je aanwezigheid en gezelligheid.
  De verwarming laag zetten omdat je je vrienden weg wil hebben …..fijne vriendschap .

 19. Willem de veroveraar  14-04-2013 om 14:17

  Iedereen geeft hier commentaar op de tips, maar ze zijn toch maar op deze site terechtgekomen omdat ze willen besparen. Ik ben blij met de tips, de meeste zijn toch bruikbaar en je bent toch altijd vrij om ze te volgen of niet…

 20. taboedit  08-12-2013 om 23:48

  Zo Nederlands dit he…no offence. Nodig dan maar geen mensen uit als je geld wilt besparen .

 21. rosa  31-08-2014 om 20:00

  ha , ik vind het wel lachen allemaal !
  en inderdaad , willem de veroveraar , wat doen ze dan hier he |! heb ook zo-n “geweldige “schoonfam. …. pas ik deze tips heerlijk toe , die paar keer per jaar dat ze verplicht op verjaardagsvisite komen ….
  zag ze net zo lief helemaal niet , maar tja , wil manlief weer niet … terwijl hij verders geen hand uitsteekt op een verjaardag … maar dat is weer een verhaal apart :}

 22. anoniem  16-03-2015 om 09:05

  Er zijn zeker wat kennisen waar ik die balans al bij opgemaakt had.
  Weinig aanbieden en dikke kado’s ontvangen.

  In deze beredenering mag je dus minder geven als je geen alcohol drinkt.

Plaats een reactie